17 maart 2017

Wie afgelopen week van de eerste zonnestralen wou genieten op een terrasje in het historisch centrum van Ieper, was eraan voor de moeite. Het terrassenseizoen in Ieper start dit jaar pas vanaf 24 maart. Emmily Talpe (Open Ieper) vraagt het stadsbestuur al jaren om terrassen het hele jaar door toe te staan, maar tevergeefs.

Afgelopen week werden we getrakteerd op een aantal prachtige zonnige dagen. Met temperaturen boven de 15 graden was het volop terrasjesweer. Helaas niet in Ieper. Daar mogen de terrassen pas worden uitgestald in de periode na de kattenfoor (ongeveer eind maart) tot en met 11 november.

Emmily Talpe (Open Ieper) pleitte bij de meerderheid (CD&V/N-VA) al meermaals om de terrassen het hele jaar door te laten staan. “Het is ontzettend jammer dat Ieperlingen en de vele toeristen die willen genieten van de eerste zonnige dagen buiten onze stad op zoek moeten naar een terrasje. Bovendien moet de horeca nu elk jaar hun terrasconstructie afbreken voor de periode tussen 11 november en eind maart. Dat is niet alleen enorm arbeidsintensief, maar kost ook al gauw enkele duizenden euro’s”, vindt de liberale politica.

Ook het compromisvoorstel van Talpe om tijdens de winterperiode minimalistische winterterrassen toe te laten, zoals in Brugge, werd niet weerhouden. Het Ieperse parlementslid betreurt dat er voor het stadsbestuur mordicus geen sprake kan zijn van terrassen buiten het seizoen: “Het gaat hier toch om een ruimer plaatje. Terrassen zijn niet alleen goed voor de sector maar ook de inwoners en de toeristen, en voor het imago van Ieper als aangename winkel-  en horecastad.”