Gemeenteraad Ieper – 8/5/17

De Ieperse Vredesprijs gaat in 2017 naar The Syrian Civil Defence, ook wel White Helmets genoemd. Dat werd maandagavond bekendgemaakt op de gemeenteraad.

De vrijwilligers van de Withelmen hebben in Syrië al meer dan 40 000 mensen gered vanonder het puin van kapotgeschoten gebouwen. Op gevaar van eigen leven helpen zij bombardement na bombardement Syriërs in nood. Via hun filmpjes en foto’s brengen ze het Syrische conflict naar buiten, wat erg belangrijk is nu de internationale pers vaak geen toegang meer krijgt tot het land.

Emmily Talpe feliciteerde in naam van Open Ieper de laureaat, maar bij uitbreiding ook alle genomineerden, en moedigde hen aan de strijd voor vrede verder te zetten. “De realiteit is immers dat we nog een lange weg te gaan hebben, maar het zijn mensen zoals deze kandidaten die beetje bij beetje het verschil maken. Hun engagement en geloof in een betere wereld alleen al verdient onze bewondering en respect, ongeacht wie hier vandaag de laureaat werd/wordt.”