De bespreking van de toekomstige invulling van de site Open Luchtzwembad zorgde voor beroering op de gemeenteraad. Al jaar en dag pleit Open Ieper voor een nieuw openluchtzwembad in Ieper, en dat was deze keer niet anders. Opmerkelijk was wel dat sp.a, die een heropening van het zwembad de voorbije jaren steeds als ‘niet realistisch en budgettair niet verantwoord’ had bestempeld, zich nu voor het eerst aansloot bij het standpunt van de liberalen. Ook de burgemeester liet zich verleiden tot verkiezingsuitspraken en opperde dat de locatie aan de Leopold III-laan beter geschikt is voor een eventueel nieuw openluchtzwembad.

Het stadsbestuur wil de site van het voormalig openluchtzwembad herinrichten. Aan de ontwerpers werden drie elementen vooropgesteld: een ontspanningsruimte (ligweide, picknickweide, waterspeelzone),  een behoud van een deel de originele zwembadinfrastructuur en een artistiek project die zich focust op Ieper vredesstad. Open Ieper is al altijd voorstander geweest van een nieuw openluchtzwembad in Ieper:  “Net als de heraanleg van de Leet is dit voor de Ieperling een gevoelig dossier. Velen denken nog altijd nostalgisch terug aan het openluchtzwembad van destijds, meer nog ze willen het terug. Iets wat onze fractie al jaren mee ondersteunt”, aldus Talpe, die 2012 nog op de VRT in debat ging met de huidige Ieperse burgemeester over het behoud van het openluchtzwembad.

Opmerkelijk was echter dat nu ook sp.a aangaf een nieuw openluchtzwembad te willen steunen.  Emmily Talpe sprak van een radicale ommezwaai: “Toen ik hier vorig jaar in de gemeenteraad een pleidooi hield voor een heropening van het zwembad, verkondigde raadslid Bolle letterlijk dat ‘hij net als de meerderheid meent dat het niet meer van deze tijd is om voor 5 à 6 maand per jaar een zwembad te bouwen. Dat is niet realistisch en budgettair niet verantwoord’.  Ik val bijna van mijn stoel als ik hoor dat sp.a een openluchtzwembad nu toch ziet zitten. Dat sp.a zo snel van gedachten verandert, doet mij alvast hopen dat ze tegen volgend jaar ook de ondergrondse parking als een haalbare kaart zullen beschouwen.” Overigens liet ook burgemeester Durnez zich verleiden tot verkiezingsuitspraken en opperde hij dat de locatie aan de Leopold III-laan eigenlijk beter geschikt is voor een eventueel nieuw openluchtzwembad dan de huidige site.

Talpe pleitte tot sloot nog voor een pro-actieve aanpak in het participatief traject rond de site van het openluchtzwembad.  “De magere reacties in andere dossiers tonen aan dat we het over een andere boeg zullen moeten gooien. We kunnen bijvoorbeeld scholen contacteren en vragen om hierrond iets te organiseren. Ik wil ook even terugverwijzen naar mijn voorstel van februari: schepen Deltour reageerde toen positief om een volwaardig digitaal platform te creëren om de Ieperling te bevragen.” Ook sp.a pleitte, in tegenstelling tot in het dossier van De Leet, nu wel voor een uitgebreide bevraging van de Ieperling over de invulling van de site.