Gemeenteraad Ieper – 29/05/17

Het Ieperse schepencollege besliste recentelijk, in alle stilte, om alsnog een masterplan op te maken om alle lichtarmaturen systematisch te vervangen door LED-armaturen. Emmily Talpe: “Een goeie beslissing uiteraard. Met dimbare LED-verlichting kan men doordacht besparen met behoud van de zichtbaarheid 24 op 24. Maar men had hier veel sneller kunnen schakelen. Onze fractie pleitte vorig jaar al voor de opmaak van een masterplan Openbare Verlichting, maar dat werd toen afgewimpeld.”

 De aanpak inzake het doven van de openbare straatverlichting kent in Ieper een verloop waar het stadsbestuur niet fier op moet zijn. “In mei 2014 werd op de rage van het moment gesprongen en werden pardoes alle lichten uitgeschakeld tussen 23 en 6u”, verduidelijkt Emmily Talpe. “De gevolgen waren navenant: de Ieperling voelde zich onveilig, want het was dan ook pikkedonker in onze wijken en in de zijstraten van het centrum. De verkopers van zaklampen waren wellicht de enige happy few in dit verhaal.” Anderhalf jaar later werd dan eindelijk bijgestuurd – mede onder druk van de actievoerders van de petitie “wij willen licht in de straat”, die trouwens nog altijd actief mee ijveren voor een beter doofbeleid. De lichten worden nu minder lang uitgeschakeld,  namelijk van 24u tot 5u. Nog eens een half jaar later zag men uiteindelijk in dat men de lichten ook maar beter niet uitschakelt tijdens het weekend.
“Onze fractie pleitte in mei vorig jaar reeds voor de opmaak  van een masterplan openbare verlichting waarbij men elke straat in kaart brengt om gerichte verlichting op maat te voorzien, rekening houdend met de aard, de drukte, de verkeersveiligheid van elke straat. Dit werd toen afgewimpeld”, zegt Emmily Talpe. Nu beslist het stadsbestuur dus alsnog een masterplan op te maken om alle armaturen systematisch te vervangen door LED-armaturen. “Open Ieper liet twee jaar geleden al optekenen dat dimbare LED-verlichting, waarbij men tegelijk kan besparen en de zichtbaarheid kan behouden, 7 dagen op 7, 24 uur op 24, de ideale oplossing is. Nu heeft dus ook het stadsbestuur dat ingezien ”, aldus het liberale parlementslid.

Het stadsbestuur plant de armaturen over verschillende jaren te vervangen. Emmily Talpe ziet de omschakeling liever versneld gebeuren: “Dat zal nog lang genoeg duren. En wat de centen betreft kan dit ook geen probleem zijn. De opbrengst van het doofbeleid sedert de start bedraagt ondertussen meer dan 150.000 euro, hiermee kun je meteen de andere armaturen vervangen.”