Gemeenteraad Ieper – 29/05/2017

Iets meer dan een week terug kondigde Bellewaerde aan dat het zal investeren in een gloednieuw indoorwaterpark. Emmily Talpe herhaalde naar aanleiding daarvan haar oproep aan het stadsbestuur om gesprekken aan te knopen met Bellewaerde over een mogelijke samenwerking. Helaas bleek er daartoe weinig bereidheid.

Het Bellewaerde Aquapark zal op een oppervlakte van zo’n 3000m² verschillende waterglijbanen en waterspeeltuigen aanbieden. Er komt een speel- en peuterbad voor de allerkleinsten, ouders kunnen dan weer relaxen in strandstoelen en in de wellnesszone. Er wordt ook een ligweide voorzien voor de –  hopelijk talrijke – warme zomerdagen. “Niet alleen voor bezoekers van het pretpark, maar ook voor de Ieperlingen betekent de komst van dit waterparadijs absoluut een meerwaarde”, verduidelijkt Talpe. “Er is op vandaag reeds een tekort aan ruimte om comfortabel te zwemmen in het Ieperse overdekte zwembad. Onze huidige zwembadinfrastructuur wordt er ook niet jonger op, we moeten nu al anticiperen op de noodzaak aan modernisering en uitbreiding.  En dan is er ook nog de recent geopende deur wat betreft de komst van een nieuw openluchtzwembad.”

In het verleden liet de stad al heel wat kansen liggen door niet in te gaan op subsidieoproepen van de provincie of de Vlaamse regering. Met de geplande investering van Bellewaerde biedt zich nu dus nogmaals een opportuniteit aan. “Twee jaar geleden lanceerde ik in deze gemeenteraad reeds het voorstel om, naar het voorbeeld van de gemeente De Panne en Plopsaqua, de dialoog aan te gaan met Bellewaerde met het oog op een samenwerking”, legt Talpe uit. “Potentiële voordelen voor Ieper: geen grote investeringskosten noch personeelskost, een jaarlijks vaste bijdrage en daartegenover een voordeeltarief voor inwoners, verenigingen en scholen. In De Panne bijvoorbeeld betalen deze groepen voor een gewoon ticket 5€ in plaats van 19,99€ en kunnen ze gratis parkeren.”

Talpe vroeg het stadsbestuur op de gemeenteraad of er reeds contacten zijn geweest tussen stad Ieper en Bellewaerde over een mogelijke samenwerking, en zo niet of er bereidheid was om ter zake initiatief te nemen? De burgemeester reageerde kort dat er hem geen voorstellen vanuit Bellewaerde bekend zijn. Talpe reageerde ontgoocheld dat daarmee de kous af was voor het stadsbestuur: “Dit is een uniek momentum, een kans die we moeten grijpen. Het gaat uiteraard om een meer recreatief zwembad maar dat betekent niet automatisch dat er geen ruimte zou zijn voor klassieke functies. Vragen staat vrij.”