Gemeenteraad Ieper – 4 september 2017

Op de gemeenteraad informeerde Emmily Talpe (Open Ieper) bij schepen Dehaene naar het uitblijven van de oplaadpalen voor elektrische wagens. “Op vandaag is er nog geen enkel laadpunt op het openbaar domein in Ieper, en dat terwijl we elektrisch rijden net moeten aanmoedigen”, aldus Talpe. Eerder beloofde de schepen dat de eerste vier oplaadpunten nog dit jaar geplaatst zouden worden, maar het is onzeker of men die timing zal halen.

Tegen 2020 wil minister van Energie Bart Tommelein dat er er 60 000 elektrische wagens rondrijden op onze wegen. Om zoveel mogelijk obstakels voor elektrisch rijden weg te werken, stelde de minister vorig jaar een plan voor dat vastlegt hoeveel laadpunten er in elke stad en gemeente aanwezig moeten zijn. Uit dat spreidingsplan bleek dat Ieper nog 16 bijkomende laadpunten moet plaatsen.

“In de gemeenteraad van oktober vorig jaar verklaarde schepen Dehaene gedecideerd dat de eerste laadpalen in 2016-2017 geplaatst zouden kunnen worden”, zegt Vlaams parlementslid Emmily Talpe. “Helaas is er op vandaag nog steeds geen enkel oplaadpunt voor wagens op het openbaar domein in Ieper.” Publieke laadpalen zijn belangrijk voor toeristen en bezoekers, maar ook voor Ieperlingen die geen garage of oprit hebben om hun wagen thuis op te laden.

Schepen Dehaene erkende dat er wat problemen waren. Bij de oplaadpunten moet 400 volt aanwezig zijn en dat is niet op alle voorgestelde locaties het geval. Voor 2018 heeft het stadsbestuur al nieuwe plaatsen voorgesteld waar die 400 volt wel aanwezig is. Talpe drong bij het stadsbestuur aan om de druk op de ketel te houden bij Eandis zodat de eerste laadpalen toch nog in 2017 geplaatst kunnen worden.