Stad Ieper wil geen regeling uitwerken zodat inwoners die al minstens twee keer voor- of bijzitter waren bij verkiezingen vrijgesteld kunnen worden. Nochtans ligt hiervoor een wetsvoorstel klaar op federaal niveau en sommige steden zoals Kortrijk en Oostende kondigden al aan dit te zullen uitwerken. Open Ieper betreurt dat het stadsbestuur hier geen initiatief neemt. Heel wat Ieperlingen ergeren zich terecht aan het feit dat ze twee, drie of zelfs meer keer worden opgeroepen om bij te zitten.

 

Een aantal Open Vld-Kamerleden dienden recent een wetsvoorstel in dat burgers vrijstelt van een voor- of bijzitterschap in een kies- en telbureau wanneer die reeds minstens twee keer een dergelijke functie hebben uitgeoefend. Sommige steden zoals Kortrijk en Oostende kondigden al aan een dergelijke regeling te zullen uitwerken.

 

Op de gemeenteraad vroeg Patrick Benoot (Open Ieper) of ook stad Ieper bereid is dit in te voeren: “Met een dergelijke regeling vermijden we dat dezelfde personen meer dan twee keer moeten assisteren bij de verkiezingen. Zo kunnen we dus die burgerplicht beter spreiden over de ganse bevolking”, aldus fractieleider Emmily Talpe. “Uiteraard moeten de mensen die wél meer dan twee keer bijzitter willen zijn dit nog steeds kunnen blijven doen op vrijwillige basis.” Het stadsbestuur wou niet ingaan op het constructieve voorstel van Open Ieper.