Gemeenteraad Ieper – 6 november 2017

Het Ieperse schepencollege loopt niet warm voor de Europese subsidie voor de installatie van gratis wifi hotspots in het centrum. Dat blijkt uit het antwoord van schepen Deltour op de vraag van Emmily Talpe. “Gratis internet biedt niet alleen comfort naar de Ieperlingen en de toeristen toe, het maakt ook tal van toepassingen mogelijk zoals parkeersensoren of apps. We kunnen alleen maar vaststellen dat op het vlak van het digitale Ieper altijd achteraan het peloton fietst”, reageert Talpe.

Met het WiFi4EU-plan maakt de Europese Unia 120 miljoen euro vrij om steden en gemeenten subsidies te geven voor de installatie van snelle en gratis wifi-hotspots in openbare ruimten zoals bibliotheken, maar ook parken en pleinen, … .  De EU-subsidie zal de kosten van de apparatuur en installatie dekken, gemeenten en organisaties staan dan zelf in voor het internetabonnement en het onderhoud van het wifipunt.

Heel wat Vlaamse steden zoals Kortrijk, Roeselare en Oostende bieden al gratis internet aan in hun stadscentrum.  Open Ieper-fractieleider Emmily Talpe pleitte bij de meerderheid al meermaals om dit ook in Ieper uit te rollen. “Dat zou niet alleen interessant zijn voor winkelaars, handelaars en zakenmensen, maar ook voor de talrijke toeristen die via het gratis wifinetwerk onmiddellijk foto’s kunnen opladen, informatieve sites kunnen raadplegen of gebruik kunnen maken van toeristische app’s”, aldus het Vlaams parlementslid. “De meerderheid besloot dit echter niet te doen gezien de hoge installatiekost. Nu er een Europese subsidie komt die de installatiekosten op zich neemt, biedt zich een opportuniteit aan.”

Aanvragen kunnen vanaf begin 2018 worden ingediend bij Europa. Toekenning zal gebeuren volgens het principe: wie eerst komt, eerst maalt. Snel zijn zal dus de boodschap zijn. De meerderheid reageerde afwachtend en stelde dit te zullen bekijken, maar leek niet van plan hier op in te gaan. Emmily Talpe: “Ik heb toch het gevoel dat ik met een kluitje in het riet wordt gestuurd. Jullie gaan het bekijken maar eigenlijk zeggen jullie al dat jullie er geen meerwaarde in zien. Dit gaat niet alleen over toegang tot het internet, er zijn ook tal van toepassingen die veel ruimer zijn. Denk maar aan parkeersensoren of gecentraliseerd gebruik van een platform voor parkeerwachters, of apps die informatie geven of een grotere beleving kunnen bieden. Het is nogal vreemd dat jullie passen voor investeringen die onze stad alleen maar moderner, dynamischer en meer digitaal zouden maken. We kunnen alleen maar vaststellen dat op het vlak van het digitale Ieper altijd achteraan het peloton fietst.”