Gemeenteraad Ieper – 6 november 2017

Nadat Emmily Talpe tijdens de afgelopen gemeenteraad nog bij de meerderheid aandrong om de aanhoudende mist rond de verkoop van de Sint-Niklaaskerk op te klaren, is er nu eindelijk duidelijkheid. 3D Real Estate, de vastgoedontwikkelaar die ook het project De Meersen-De Looie uitvoert, wordt de nieuwe eigenaar.

De kerkfabriek was sinds vorig jaar op zoek naar een koper voor de kerk, gelegen op de hoek van de Stuersstraat en de Sint-Niklaasstraat. Al van in het begin werd geopperd dat de projectontwikkelaar van de nabijgelegen site De Meersen interesse zou hebben, zeker ook omdat het stadsbestuur een recht van doorgang via de kerk naar die site had voorzien.

Lange tijd spuiden het stadsbestuur en de kerkfabriek mist over de verkoop en de toekomstplannen van de kerk. Op de gemeenteraad van november vroeg Talpe nog om eindelijk klare (mis)wijn te schenken: “Is de kerk nu verkocht of niet? En zo ja, voor welk bedrag? In de meerjarenplanning werd voor de opbrengst van de verkoop 600 000 euro ingeschreven, terwijl de minimumprijs eerder werd vastgelegd op 725 000 euro. Jullie zeggen dat dit een beslissing is van de kerkfabriek, maar wij financieren de kerkfabriek wel dus hebben we ook recht op duidelijkheid en transparantie.”

Daags na de vraag van Talpe op de gemeenteraad maakte de kerkfabriek in de pers bekend dat de kogel door de kerk is: 3D Real Estate wordt de nieuwe eigenaar. Met de opbrengst van de verkoop wil de kerkfabriek de ontsluiting van de proosdijzaal van de Sint-Maartenskathedraal financieren. Emmily Talpe toonde zich verontwaardigd dat die aankoop in de meerjarenplannen ingeschreven staat voor 2017. “Voor Open Ieper is het onaanvaardbaar dat een mogelijke aanbouw niet wordt opgenomen in het totaalconcept voor de  heraanleg van de Leet.  En dat is pas voor de volgende legislatuur”, aldus Talpe.