Gemeenteraad Ieper – 6 november 2017

Het Ieperse schepencollege reageerde positief op de vraag van Open Ieper om in te tekenen op de centrale databank voor dierenasielen die minister van Dierenwelzijn Ben Weyts opstart. Door een beter en digitaal overzicht te geven van welke dieren daar beschikbaar zijn, wil Weyts mensen overtuigen sneller voor een asieldier te kiezen.

Naar aanleiding van Werelddierendag op 4 oktober kondigde minister van Dierenwelzijn Ben Weyts aan dat hij alle gegevens van de 142 erkende Vlaamse dierenasielen wil bundelen op een digitaal, gebruiksvriendelijk platform. Mensen die een huisdier willen kopen, kunnen dan op 1 centraal punt op zoek gaan. Ook mensen wiens huisdier weggelopen is, kunnen via het platform gemakkelijker controleren of hun dier al dan niet gevonden werd. De dieren zullen netjes geordend worden per ras, per provincie, per asiel en telkens kunnen ook foto’s, achtergrondinformatie en medisch dossiers geüpload worden.

Op vandaag  is er op de site van het Ieperse dierenasiel nog geen overzicht terug te vinden van de dieren die er momenteel zitten. Een centraal platform zoals Weyts dat wil uitwerken zou dus ook de Ieperse werking gebruiksvriendelijker en actueler maken. Open Ieper vroeg het schepencollege dan ook of hierop ingetekend zou worden. Schepen Eva Ryde bevestigde dat dit een goed initiatief is en zou dit op korte termijn bespreken met het Ieperse Dierenasiel.