Gemeenteraad Ieper – 6 november 2017

Op de gemeenteraad in Ieper informeerde Emmily Talpe (Open Ieper) bij de meerderheid naar de stand van zaken rond de bijsturingen aan het doofbeleid, en in het bijzonder naar het voorzien van lichtpunten in wijken en bij gevaarlijkere kruispunten. “De burgemeester liet weten dat het stadsbestuur hiermee bezig is, maar dat er nog geen zicht is op een definitieve timing”, zegt Emmily Talpe, die bij de meerderheid aandrong om toch regelmatig te communiceren naar de actiegroep ‘Wij willen licht in onze straat’. 

Petitie

Anderhalf jaar geleden ontving de burgemeester van een aantal bezorgde Ieperlingen de petitie ‘Wij willen licht in onze straat’, ondertekend door meer dan 3200 inwoners. Dat was bijna 10% van de Ieperse bevolking, een duidelijk signaal. Ook de oppositie trok sedert de invoering van het doofbeleid al verschillende malen aan de alarmbel.  “Open Ieper pleit al van bij het begin voor een volledige overstap naar energiezuinige (dimbare) ledlampen, zodat bespaard kan worden op energiekost, CO2-reductie en tegelijk de zichtbaarheid voor de Ieperling behouden kan worden, 24 op 24, 7 op 7”, aldus Talpe. “Drie jaar na het uitschakelen van de openbare verlichting heeft nu ook de meerderheid beslist om hier werk van te maken, weliswaar geleidelijk en gespreid over vier jaar.”

Om op korte termijn toch het comfort en de veiligheid van de Ieperlingen te verbeteren, voerde het schepencollege een aantal bijsturingen door. De lichten worden al minder lang uitgeschakeld en er werd ook beloofd om in wijken en op gevaarlijkere kruispunten lichtpunten te voorzien, al dan niet op zonne-energie. Daarnaast zou men op een aantal plaatsen werken met bewegingssensoren. Emmily Talpe: “In het straatbeeld is daar alvast nog niets van te merken. Nu de dagen terug korter en donkerder worden had ik dan ook graag vernomen wat de stand van zaken en timing hierrond is.”

Burgemeester

De burgemeester liet weten dat het stadsbestuur hiermee bezig is en dat er al testen zijn geweest. Momenteel wordt nog een samenwerking met een nieuwe leverancier onderzocht. Een timing kon de meerderheid nog niet meegeven. “Er zit misschien beweging in het dossier, maar we zijn ondertussen al meer dan een jaar verder terwijl het de bedoeling was op korte termijn de situatie te verbeteren. De wintermaanden staan voor de deur en de dagen worden korter, we kunnen niet blijven talmen”, vindt Talpe. “Ik wil ook vragen om zo snel mogelijk te communiceren naar de actiegroep. Het is frustrerend dat er pas gereageerd wordt op vragen en niet pro-actief.”