Emmily Talpe (Open Ieper) pleit voor meer acties om het huishoudelijk afval bij de Ieperlingen te verminderen. “De laatste jaren stijgt het aantal kilogram huishoudelijk afval per Ieperling stelselmatig met een piek in 2015. Het beleidsplan van onze afvalintercommunale IVVO voorziet hierrond echter weinig extra inspanningen. Er zijn nochtans goede praktijken in andere zones die ons kunnen inspireren.”

Uit de cijfers die Emmily Talpe opvroeg bij stad Ieper blijkt dat het gemiddeld aantal kilogram huishoudelijk afval per Ieperling de laatste tien jaar stijgt. Exact tien jaar geleden bedroeg dit 92,8 kilogram, in 2015 zaten we al op 119,4 kilogram per inwoners. “In het beleidsplan 2018 van onze afvalintercommunale IVVO zie ik amper twee acties gepland voor 2018 om het huishoudelijk afval te verminderen, waaronder het inzetten op circulaire initiatieven, zoals Repair Café en het aanpakken van voedselverspilling. Wij vinden dat uiteraard positief, maar over het algemeen valt de inspanning nogal magertjes uit”, aldus Talpe op.

Het Vlaams parlementslid vond in andere gemeenten een aantal goede praktijken, die ze aan de Ieperse vertegenwoordiger bij IVVO meegaf: “Bij MIROM, de zone van onder andere Roeselare en Menen, is er een uitleendienst voor evenementen waar men gratis herbruikbare bekers kan ontlenen. Een milieuvriendelijker alternatief dus dan wegwerpbekers. In de kempen (IOK) was er een campagneperiode van 1 maand om 30% minder restafval te hebben, waar per gemeente de burgemeester en 30 gezinnen aan meededen. Deelnemers kregen tips om minder afval te voorkomen en werd ook een kookworkshop ‘koken met restjes’ georganiseerd. Bovendien zou ook stad Ieper op eigen initiatief (sensibiliserings)acties kunnen ondernemen.”