Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) lanceert in september een computerprogramma dat het voor werkzoekenden gemakkelijker maakt om een gepaste job te vinden.

Vandaag kunnen werkzoekenden op de website van VDAB een job zoeken op basis van enkele parameters. U kunt bijvoorbeeld jobs selecteren in uw regio, per diploma en per gevraagde ervaring. Zo krijgt u een lijst van de beroepen waarvoor u in aanmerking komt.

Begeleiding op maat

“Vanaf september gaan we alle werkzoekenden nog meer een begeleiding op maat geven. We doen dat door een soort Netflixsysteem op te zetten”, zegt Philippe Muyters. Netflix is een dienst waarmee u series en films via het internet kunt bekijken. Als u een serie van een bepaald genre heeft gezien, doet Netflix voorstellen om series uit hetzelfde genre te bekijken.

“Zo gaan we dat ook op de website van VDAB doen”, zegt Muyters. “Als iemand met hetzelfde profiel als u is aangeworven voor een bepaalde job, stelt de website van VDAB automatisch eenzelfde soort job aan u voor.”

“Bijvoorbeeld: iemand met een bepaald diploma en een bepaalde ervaring heeft ergens een job gevonden als journalist bij een krant. Als u hetzelfde diploma en ongeveer dezelfde ervaring heeft, zult u dan de vraag krijgen om te solliciteren op eenzelfde soort vacature die nog openstaat, bijvoorbeeld bij een andere krant. Want iemand met hetzelfde profiel als u heeft voor dat soort job een succes gehad. U dus misschien ook.”

“Verder gaan we werkzoekenden ook eenzelfde soort vacatures laten zien als ze zelf hebben geraadpleegd. Als u bijvoorbeeld een job als poetsvrouw zoekt, zullen we u automatisch soortgelijke vacatures aanbieden. Zo verhogen we de kans dat u de juiste job vindt.”

Vijftigplussers meer activeren

Muyters wil die begeleiding op maat vanaf september voor alle werkzoekenden aanbieden, dus ook voor vijftigplussers die nu officieel niet actief naar werk moeten zoeken. Het gaat om ‘aangepast beschikbaren’. Zij moeten niet op eigen initiatief solliciteren. Ze moeten het alleen doen als VDAB hen een gepaste vacature opstuurt. “Maar via dit nieuwe systeem zullen zij meer passende vacatures krijgen aangeboden, waardoor ze dus meer zullen solliciteren”, zegt Muyters.

Volgens cijfers die Vlaams Parlementslid Emmily Talpe (Open Vld) heeft opgevraagd bij Philippe Muyters, hebben ‘aangepast beschikbaren’ vandaag niet veel kans om aan een job te geraken. “Tussen oktober 2016 en april 2017 heeft 18% van de 55-plussers die aangepast beschikbaar waren, een job gevonden. Bij de 55-plussers die wel actief naar een job moesten zoeken, was dat 34%”, zegt Emmily Talpe. “Nochtans is het stelsel van ‘aangepast beschikbaren’ niet bedoeld om hun kansen op werk te verminderen. Philippe Muyters moet dus samen met zijn federale collega van Werk (Kris Peeters, red.) de huidige vormen van beschikbaarheid evalueren en eventueel bijsturen”, zegt Talpe.

Geen politieke consensus

Maar Muyters wil geen politieke controverse veroorzaken. “Ik vind dat er geen onderscheid meer mag zijn tussen ‘actief ‘ en ‘aangepast beschikbaren’. Iedereen moet ook moeite doen om een job te vinden, maar voorlopig is daar binnen de regering geen politieke consensus over”, zegt Muyters. “Maar met de nieuwe begeleiding op maat die vanaf september van start gaat, zullen ook ‘aangepast beschikbaren’ meer kans hebben om een job te vinden.”

(cwil)