Gemeenteraad Ieper – 7 mei 2018

Op de gemeenteraad heeft Open Ieper er opnieuw voor gepleit om terrassen het ganse jaar rond toe te laten. Op vandaag mogen de terrassen op de Ieperse Grote Markt slechts uitgestald worden in de periode na de kattefoor (ongeveer eind maart) tot en met 11 november. De liberalen zijn al jaar en dag gekant tegen deze beperking, maar zagen nu een kans. “Recent maakten N-VA en sp.a bekend dat ze, net als Open Ieper, het permanent laten staan van de gevelterrassen opnemen in hun verkiezingsprogramma. Als ook CD&V dat voortschrijdend inzicht deelt, dan moeten we niet wachten op de verkiezingen en kunnen we het reglement nu al aanpassen”, aldus kandidaat-burgemeester Emmily Talpe. Het voorstel van Open Ieper werd uiteindelijk gesteund door alle politieke partijen, behalve door CD&V.

Menig Ieperling kijkt elk jaar reikhalzend uit naar het moment waarop de terrasjes in de binnenstad opnieuw verrijzen. De sfeer die de Grote Markt uitstraalt van zodra de terrassen zijn opgesteld werkt blijkbaar inspirerend, want ondertussen lieten N-VA en sp.a verstaan dat ze van terrassen het hele jaar rond een speerpunt maken in hun verkiezingsprogramma. En dat stemt Open Ieper tevreden, zegt fractieleider Emmily Talpe: “Wij pleiten al jarenlang consequent om de terrasjes permanent te laten staan, helaas tevergeefs. In 2014 deden we zelfs nog een compromisvoorstel om losse winterterrassen toe te staan, maar ook dat werd afgeketst door de meerderheid.”

Talpe ziet alleen maar nadelen aan het huidige terrassenseizoen: “Terrassen plaatsen, weghalen, stockeren en daarna opnieuw terugplaatsen kost jaarlijks al snel enkele duizenden euro’s aan de horeca-uitbaters. De kans op beschadigingen is ook veel groter. Bovendien zijn terrassen onmiskenbaar deel van het kloppend hart van onze stad: aantrekkelijk voor de toeristen, een ontmoetingsplaats voor Ieperlingen en een belangrijke bron van werkgelegenheid.”

Nu Open Ieper in haar standpunt bijval krijgt van sp.a en N-VA, hoopt Talpe dat ook CD&V bijdraait en dat het reglement zo snel mogelijk kan worden aangepast, zelfs nog vóór de verkiezingen. “Er zijn nu al drie partijen die expliciet bepleiten om terrasjes het hele jaar rond toe te laten, waaronder een van de huidige kartelpartners. Als ook CD&V het voortschrijdend inzicht van haar kartelpartner deelt, waarom zouden we dan niet nog voor het einde van het lopende terrassenseizoen al groen licht geven aan een aanpassing van het reglement? Uiteindelijk willen we allemaal dat Ieper groeit en bloeit, en daar moeten, mogen we zelfs, geen dag langer mee wachten”, argumenteert het Vlaams parlementslid.

Talpe kreeg in haar pleidooi niet alleen bijval van sp.a en N-VA, maar ook van Groen en Vlaams Belang. Ondanks het feit dat alle andere politieke partijen zich nu achter het voorstel van Open Ieper hadden geschaard, gaf CD&V aan niet van plan te zijn het reglement nu al te wijzigen. Lichtpuntje was wel dat de christendemocraten in hun antwoord lieten doorschijnen zich bij een herziening van het reglement niet meer te kanten tegen terrasjes het hele jaar rond. Emmily Talpe was dan ook half tevreden te zijn: “Ik merk toch een snuifje vooruitschrijdend inzicht bij CD&V. Toch blijft het jammer dat we dit nu niet vervroegd kunnen doorvoeren. Waarschijnlijk wil CD&V zo kort voor de verkiezingen haar standpunt niet meer veranderen, terwijl dit net iets is dat de verkiezingen zou moeten overstijgen.”