Gemeenteraad Ieper – 7 mei 2018

De komende jaren worden de Ieperse Lakenhalle gerestaureerd, en dat is volgens Open Ieper-lijsttrekker Emmily Talpe het uitgelezen moment om na te denken over hoe we de Lakenhallen en onze stad meer in de schijnwerpers kunnen plaatsen. “En dat bedoel ik letterlijk”, aldus Emmily Talpe. “Twee jaar geleden kleurden we de Lakenhalle al eens groen naar aanleiding van het Ierse St. Patrick’s Day, maar waarom laten we de Lakenhalle niet regelmatig eens van kleur veranderen naar aanleiding van evenementen? Ik denk dan bijvoorbeeld aan de Belgische kleuren op de nationale feestdag, roze voor Think Pink of zelfs rood op Valentijn. Ook in de kerstperiode kan het kleuren van de Lakenhalle ervoor zorgen dat de kerstmarkt net iets gezelliger en net iets specialer wordt.”

Wereldwijd worden monumenten regelmatig in kleur gezet naar aanleiding van evenementen. Twee jaar geleden liet het stadsbestuur Eandis groene filters schuiven over de spots bij de Lakenhalle, om zo het kleureffect te bekomen. Talpe stelt voor om nu, in het kader van de restauratie, ook eens te informeren of er een mogelijkheid is aanpasbare, energievriendelijke LED-verlichting te installeren die we zelf kunnen bedienen en zo gemakkelijk van kleur kunnen veranderen. “Ik weet dat ze in Brussel werken met een dergelijk systeem om het stadhuis regelmatig in een ander kleurtje te steken, en het resultaat mag er wezen”, zegt het Vlaams parlementslid. Het stadsbestuur leek het voorstel niet ongenegen en beloofde het mee te nemen.