Gemeenteraad Ieper – 4 juni 2018

In het kader van de nieuwe campagne van Kom op Tegen Kanker pleit Emmily Talpe (Open Ieper) ervoor om de Ieperse speeltuintjes rookvrij te maken. “Kinderen die volwassenen zien roken, beschouwen dit als normaal of aantrekkelijk. Dat moeten we maximaal vermijden. De campagne roept steden en gemeenten op om zich te engageren. Ook Ieper kan hier een duidelijk signaal geven”, aldus Talpe.

Toekomstige generaties kinderen en jongeren volledig rookvrij laten opgroeien, dat is de doelstelling van de nieuwe campagne ‘Generatie Rookvrij’ van Kom Op Tegen Kanker. “Kinderen die in hun omgeving zien roken, hebben later meer kans om zelf te beginnen met roken. Ze zien volwassenen roken in het dagelijkse leven, dus het lijkt hen normaal en zelfs aantrekkelijk. Heel wat steden en gemeenten zoals Mechelen, Harelbeke en Waregem stappen in het project om hun speelterreinen rookvrij maken. Er zullen borden geplaatst worden met het label ‘Generatie Rookvrij’ en de tekst ‘Hier speel ik rookvrij!’.”

Schepen Eva Ryde benadrukte dat er al initiatieven zijn, zoals Rookvrije Klassen. Ze zag het label niet meteen als een meerwaarde, maar ze wou het wel in overweging nemen. Talpe beaamde dat er uiteraard meer nodig is dan enkel een bord in de buurt van speeltuinen, maar betreurde toch dat Ieper zich niet wou engageren voor de campagne: “Elk initiatief om kinderen in een rookvrije omgeving te laten opgroeien, is een stap vooruit is. Bovendien hebben de borden een belangrijk sensibiliserend effect.”