Gemeenteraad Ieper – 4 juni 2018

Emmily Talpe toonde zich op de gemeenteraad bijzonder ongerust over de plannen van de kerkfabriek voor de ontsluiting van de Proosdijzaal van de Sint-Maartenskathedraal: “Ik stel mij ernstige vragen over de kostprijs en over het ontwerp. Het voorliggende ontwerp past niet in de historische omgeving. Bovenal is het onverantwoord dat de plannen niet gekoppeld worden aan de heraanleg van De Leet.”

 

Op de gemeenteraad werden de rekeningen van de kerkfabriek besproken. Met het geld van de verkoop van de Sint-Niklaaskerk eind vorig jaar wil de kerkfabriek de ontsluiting van de proosdijzaal van de Sint-Maartenskathedraal financieren. Zo wil men de zaal, die nu alleen te bereiken is via een binnentrap, toegankelijk maken voor het grote publiek. Op 7 mei vergunde het stadsbestuur de omgevingsvergunningsaanvraag. “Dit betekent dat de werken strikt genomen al voor de zomer kunnen beginnen”, aldus liberaal fractieleider Emmily Talpe. “Het is en blijft onverantwoord dat deze plannen niet rechtstreeks gekoppeld worden aan de heraanleg van De Leet. Het ereloon voor de ontwerper van De Leet is weggesmeten geld als zijn werk op deze manier ondergraven wordt en dit niet als één geheel behandeld wordt.”

Enkele jaren geleden circuleerde nog een 3D-plan over de aanbouw, een modernistische rechthoek van 14 meter lang en maar liefst 10 meter hoog. “Dit past absoluut niet in de historische omgeving van de kathedraal en zal ook heel aanwezig zijn”, zegt Talpe. De politica stoorde zich ook aan het gebrek aan correcte bedragen in de boekhouding van de kerkfabrieken. Er is een investeringsproject van 700 000€ voorzien voor de Proosdijzaal, maar in het ingeschreven budget staat nog steeds 600 000€.

Tot slot informeerde Talpe op de gemeenteraad ook naar de stand van zaken rond de herbestemming van onze kerken. Samen met de WVI werd dit al bekeken voor de Sint-Leonarduskerk in Zuidschote en de Brandhoekkerk in Vlamertinge, maar daar is nog steeds weinig beweging. Ook vanuit Vlaanderen lanceerde men al vijf keer een oproep om steden en gemeenten te helpen bij het vinden van haalbare herbestemmingen, maar het stadsbestuur liet dit steeds aan zich voorbijgaan. De liberalen storen zich aan die houding: “We hinken achterop in vergelijking met andere steden en gemeenten die wel mooie her- of nevenbestemmingen op hun palmares kunnen schrijven.

We moeten dringend ambitieuzer zijn, zeker nu het aantal mensen dat wekelijks naar de kerk gaat geslonken is tot amper 6% en we anderzijds met grote financiële inspanningen zitten qua onderhoud en herstel. Laten we nu een degelijke visie uitwerken. Belangrijk ook: we moeten de Ieperlingen maximaal betrekken in dat denkproces. Goeie ideeën kunnen uit diverse hoeken komen”, besluit Emmily Talpe