De krant van West-Vlaanderen – 22/06/2018
IEPER – Open Ieper lost opnieuw drie namen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Restaurantuitbater Diego Desmadryl, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat Danny Metsu en accountant Edouard Wallays krijgen een plaats in de top 10.

Vlamertinge wordt vertegenwoordigd door onder meer Diego Desmadryl (40), bestuurslid van Unizo Vlamertinge en samen met zijn vrouw Evelyn Huyghe uitbater van restaurant Boerenhof. “Ik ben trots op de unieke bedrijvige sfeer en het sterke verenigingsleven in Vlamertinge”, aldus Diego. “Toch kan het nog beter. Het beleid zou de deelgemeenten meer moeten betrekken. Dat overtuigde mij om de stap naar de politiek te zetten.”

Volgens Diego wordt de heraanleg van de dorpskern een belangrijk thema. “De aanhoudende onduidelijkheid over de start van de werken is niet alleen zeer vervelend voor de lokale handelaars, maar schrikt ook mogelijke nieuwkomers af. Qua inspraak werden nog geen stappen gezet, terwijl de heraanleg toch zeer bepalend wordt voor de toekomst van Vlamertinge. Ik hoorde al tal van goede ideeën zoals een nieuw parkeerbeleid, maar ook over meer groen in de dorpskern… De Vlamertingenaars moeten hun zeg kunnen doen.”

Voorzitter ABS

Andere nieuwkomer is Danny Metsu (49), die al meer dan dertig jaar een landbouwbedrijf in de Brandhoek runt. Danny is voorzitter van ABS Ieper en zetelt in de Provinciale Landbouwkamer. Die ervaring wil hij nu doortrekken naar de politiek: “Ik stel vast dat een aantal dossiers in het slop blijven zitten, zoals de ontwikkeling van het bedrijventerrein Hoge Akker II. En dat terwijl Ieper net een hoge nood heeft aan meer ruimte voor bedrijven. Het stadsbestuur moet het initiatief nemen om in constructief overleg tot een overeenkomst te komen met de grondeigenaar. De droogte vorig jaar leerde ons ook dat de aanleg van een nieuw bufferbekken in Vlamertinge broodnodig is voor de landbouw en lokale bouwbedrijven.” Tot slot komt ook de 27-jarige Edouard Wallays de top 10 binnen. Edouard is geboren en getogen in Ieper, waar zijn ouders al 27 jaar lang de bekende slagerij in de Dikkebusseweg uitbaten. Hij studeerde bedrijfsmanagement in Gent en kwam na zijn studies terug in Ieper wonen. “Onze stad heeft heel wat troeven, maar toch blijven jongeren te vaak hangen in de studentensteden. De prognoses duiden er ook op dat het aantal jongeren de komende jaren verder zal dalen. Ieper moet aantrekkelijker worden voor jongeren en jonge gezinnen om zich hier te vestigen, te werken, te ondernemen, te ontspannen.”

Braindrain

“De aanpak van de braindrain is al jaar en dag een strijdpunt van Open Ieper”, vult lijsttrekker Emmily Talpe aan. “De samenleving vergrijst en we slagen er onvoldoende in om jonge mensen aan onze stad te binden. Ook voor de Open Ieper-lijst hebben we daarom sterk ingezet op verjonging. Met Edouard in de top 10 geven we alvast een duidelijk signaal.” (TOGH)

Naast 2 sterke dames zullen ook drie nieuwe mannen de lijst van Open Ieper versterken.