Gemeenteraad Ieper – 2 juli 2018

Ieper zal een project indienen om mee te dingen naar de Vlaamse subsidie Natuur in je Buurt. Dat antwoordde schepen Delie op een vraag van Emmily Talpe (Open Ieper). “De projectoproep van Schauvliege wil steden en gemeenten stimuleren om meer groen in het straatbeeld te brengen. Ook in Ieper is er nog heel wat potentieel én, volgens het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan, ook nood aan meer groen dicht bij de inwoners.”

In het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan staat te lezen dat we aan de westzijde van de binnenstad – waar de bevolkingsdichtheid hoger is dan aan de oostelijke zijde – laag scoren op vlak van woon- en buurtgroen,  én zelfs ruim onder de richtnormen van Vlaanderen. “Dit wordt uiteraard deels gecompenseerd door de nabijheid van het vestinglandschap aan de rand van onze stad.  Met de vestingen heeft Ieper een unieke groene lus rond haar stad”, vult Emmily Talpe aan. “Dat neemt niet weg dat er in het centrum nog groen-potentieel is. Het is aan het stadsbestuur om na te denken op welke manieren we dat kunnen realiseren. Dit kan door nieuwe ruimte voor groen vrij te maken maar ook door slim te integreren in de huidige ruimtelijke ordening.”

Minister van Omgeving Joke Schauvliege is dezelfde mening toegedaan. Ze roept steden en gemeenten op om creatieve projecten uit te werken om meer en beter groen in het straatbeeld te brengen. Nog tot 14 september kunnen vernieuwende projecten worden ingediend om kans te maken op een subsidie. “De subsidieoproep is een mooie gelegenheid om na te denken over de mogelijkheden in onze stad of één van onze deelgemeenten, maar vooral dicht bij onze inwoners. De deadline nadert snel, ik hoop dat het stadsbestuur nadenkt over een concreet project.”

Schepen van Leefmilieu Jan Delie bevestigde dat een project zal worden ingediend, maar kon nog weinig details vrijgeven. Emmily Talpe reageerde alvast tevreden dat Ieper zijn kans waagt voor de subsidie en zal investeren in meer groen in de stad. “Want de positieve effecten van natuur zijn onmiskenbaar.”