Gazet van Antwerpen – 4 augustus 2018

Het aantal 55-plussers in Vlaanderen dat een job heeft, is de laatste tien jaar fors gestegen. Vooral de vrouwen doen het beter. In 2008 had 40% van de vrouwen tussen 55 en 59 jaar een job. Vandaag is dat 63%. Toch blijft het voor ouderen moeilijk om werk te vinden. Vorig jaar had slechts 31% van de werkloze 55-plussers na twaalf maanden een job. Sommige ouderen geraken niet uit het interimstatuut.

In 2008, toen de economische crisis begon, was 62% van de mannelijke 55- tot 59-jarigen aan het werk. Vandaag is dat 75%. Bij de vrouwen is de stijging nog spectaculairder. Tien jaar geleden was vier op de tien vrouwelijke 55- tot 59-jarigen aan het werk. Vandaag zijn dat er bijna twee op de drie.

Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Emmily Talpe (Open Vld) opvroeg bij Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). “We merken dat de werkzaamheidsgraad bij oudere werknemers gestaag de hoogte ingaat”, zegt Emmily Talpe. “Bij vrouwen boven de 60 is er zelfs meer dan een verdubbeling. Het regeringsbeleid, met onder meer kortingen op de sociale zekerheidsbijdragen voor bedrijven die 55-plussers aanwerven, laten zich duidelijk voelen. Maar er blijft werk aan de winkel. Van de vrouwen die boven de 60 zijn, is nog steeds maar één op de vijf aan het werk.”

Cultuurverandering

Minister Muyters is tevreden met de inhaalbeweging. “Van de 55- tot 59-jarigen is nu bijna 70% aan het werk. Dat is niet ver meer onder het gemiddelde van alle leeftijden, dat op 73% ligt”, zegt Muyters. “De stevige inhaalbeweging is te danken aan een cultuurverandering in Vlaanderen. Mensen worden niet meer afgeschreven als ze 50 zijn. Toen ik in 2009 minister werd, begeleidde de VDAB alleen mensen tot 52 jaar. Wie ouder was, werd met rust gelaten. We hebben die leeftijd systematisch opgetrokken, zodat nu alle mensen tot 60 jaar begeleiding op maat krijgen van de VDAB.”

Maar de inhaalbeweging betekent niet dat alles vandaag prima gaat. Vorig jaar vond slechts 31% van de werkloze 55-plussers na maximaal twaalf maanden een job. Dat is minder dan één op de drie. Voor de 60-plussers was dat zelfs maar 15%.

Vooral interim

In de eerste vijf maanden van dit jaar vonden 1.001 55-plussers in Vlaanderen een nieuwe job. Maar dat was lang niet altijd een vaste betrekking. “Ik doe nu al acht jaar interimjobs, terwijl ik graag een vaste job zou willen. Maar werkgevers vinden me te oud”, zegt Els De Ceulaer (59) uit Hoevenen. Els ging vorig jaar aan de slag als boekhouder bij het recyclagebedrijf Umicore in Hoboken. “Vrijdag was helaas mijn laatste werkdag”, zegt Els. “Ik heb een 50-plusser met een burn-out vervangen, maar die persoon is teruggekomen. In de afgelopen twee maanden heb ik mogen bijspringen op de logistieke dienst van Umicore. Nu is mijn contract afgelopen. Er zijn nochtans jobs genoeg, maar Umicore zegt dat het al veel 50-plussers heeft en graag jonger volk wil aanwerven. Ik vraag aan werkgevers nochtans altijd een vast contract.”

Contract voor zomer

Catherine Lenaerts (55) uit Berchem zit met hetzelfde probleem. “Ik ben eind mei als interimarbeider aan de slag gegaan als assistent-operator bij de tankstations van Q8. Ik controleer vanuit een centraal kantoor in Antwerpen of er mankementen zijn in de benzinepompen in Noord- en West-Europa. Voorlopig geldt mijn contract alleen voor de zomer, maar ik hoop dat ik hier langer kan blijven.”

Catherine doet al zestien jaar interimarbeid. “Voor Coca-Cola was ik secretaresse van de logistieke directeur, maar ik kon niet vast aangeworven worden omdat er geen ruimte was. Bij de bank Axa belde ik mensen op die een achterstand hadden in de terugbetaling van hun woonkrediet, maar ook daar kon ik niet blijven. Soms krijg ik van collega’s te horen dat ik te duur ben en daardoor geen vast contract zou krijgen. Dat is jammer, want ik heb tegelijk veel ervaring. Ik zou graag met een vast contract voor een bedrijf werken.”

Extra korting

Minister Muyters wil het aanwerven van 55-plussers vanaf 1 januari 2019 nog aantrekkelijker maken. Wie een 55-plusser aanwerft, moet voor die persoon twee jaar lang geen werkgeversbijdrage betalen. “Daardoor krijgt de werkgever een korting van 490 tot 3.338 euro per kwartaal”, zegt Muyters. “Voor het in dienst houden van 60-plussers krijgen werkgevers vanaf volgend jaar 350 euro extra RSZ-korting per kwartaal.”

christof willocx