De Morgen – 9 augustus 2018

Vlamingen hebben dit jaar al 265.000 dienstencheques laten vervallen. Minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) onderzoekt of de geldigheidsduur kan worden aangepast.

Elke maand kopen zo’n 270.000 Vlamingen nieuwe dienstencheques. Ze kloppen aan bij Sodexo, de uitgever van het betaalmiddel, die een contract heeft afgesloten met de Vlaamse regering. Een cheque kost 9 euro. Daarmee kan een uur lang een huishoudhulp worden betaald, via een van de 1.594 erkende ondernemingen.

Het grote voordeel is dat dienstencheques goedkoop zijn. Per cheque krijgt de aankoper een belastingvermindering van 2,7 euro, waardoor de feitelijke kost zakt tot 6,3 euro. Ook de huishoudhulp krijgt een duwtje in de rug. “Als u 9 euro betaalt, dan legt de regio er ongeveer 15 euro bovenop”, zegt de woordvoerder van Sodexo.

Resultaat is dat dienstencheques nog steeds erg populair zijn. Dit jaar werden er in Vlaanderen al 44,6 miljoen exemplaren gebruikt. Dat zijn er ongeveer 61 per actieve gebruiker. Dat blijkt uit een antwoord van minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) op een parlementaire vraag van Open Vld-parlementslid Emmily Talpe.

Opmerkelijk is wel dat veel dienstencheques verloren gaan. Tijdens de eerste helft van dit jaar waren er dat 265.750. De cheques werden betaald, maar niet binnen de geldige periode van acht maanden uitgegeven.

Ze hoeven nochtans niet te vervallen. Als ze bijna hun geldigheidsdatum bereiken, kan de gebruiker ze nog omruilen via Sodexo. Per cheque krijgt de gebruiker dan 8,5 euro terug. Tijdens de eerste helft van dit jaar werden er zo 250.927 cheques gerecupereerd.

Maar de dienstencheques gaan vaker verloren dan dat ze worden gerecupereerd. “Als een cheque vervalt, vloeit het geld terug naar de Vlaamse kas”, zegt minister Muyters. Een meevaller voor de staat, maar de gebruiker en de dienstenchequebedrijven zien het geld in rook opgaan. Daarom onderzoekt Muyters nu “verschillende pistes” om van de vervaltermijn af te geraken.

Waarschuwing

Talpe (Open Vld) ziet een onbeperkte geldigheidsduur niet zitten. “Een termijn is nodig om budgettaire verrassingen en problemen bij indexaties te vermijden”, zegt ze. De liberaal pleit wel voor een verlenging van de geldigheidsduur van 8 naar 12 maanden. “Dat kan handig zijn als een poetshulp ziek wordt.”

Open Vld wil ook het gebruik van digitale cheques aanmoedigen. Op dit moment staat 44 procent van de verkochte cheques nog steeds op papier. Dat moet snel naar omlaag, vindt Talpe. “Alleen bij digitale cheques krijg je een waarschuwing als ze de vervaldatum naderen.”

Uit de cijfers van Muyters blijkt nog dat de meeste aankopers tussen 30 en 60 jaar oud zijn. Dat wijst erop dat de cheques vooral worden gebruikt door werkende Vlamingen die hulp zoeken in het huishouden, en niet zozeer door ouderen omwille van hun fysieke beperkingen.

ANN DE BOECK