Minister van Cultuur Sven Gatz kondigde vrijdag aan dat hij extra financiële ruimte vrijmaakt voor de Vlaamse musea. En dat is ook voor de Westhoek een goede zaak, zeggen volksvertegenwoordigers Emmily Talpe en Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld). “Het In Flanders Fields Museum en het pas geopende Yper Museum kunnen de komende jaren rekenen op subsidies van bijna 4 miljoen euro.”   

De Vlaamse regering maakt in totaal 9,6 miljoen euro extra vrij voor cultureel-erfgoedorganisaties. De totale pot stijgt zo tot ruim 37 miljoen euro per jaar. Volgens Gatz krijgt de sector zo meer ademruimte en zijn er mogelijkheden voor nieuwe initiatieven.

Open Vld-parlementsleden Emmily Talpe uit Ieper en Sabien Lahaye-Battheu uit Poperinge verdedigen in Brussel de belangen van de Westhoek. Beide zijn dan ook bijzonder tevreden dat zowel het gekende In Flanders Fields Museum als het nieuwe Yper Museum de komende vijf jaar op extra subsidies mogen rekenen.

“Voor het In Flanders Fields Museum stijgt de jaarlijkse subsidie vanaf 2019 met 175 000 euro. Het totaalbedrag komt zo op 640 000 euro per jaar. Het regionale Yper Museum, dat nog geen Vlaamse subsidies kreeg, zal 120 000 euro per jaar ontvangen. Samengeteld betekent dit dus bijna 4 miljoen euro bijkomende middelen voor de periode 2019-2024. Dit geeft de Ieperse musea heel wat extra groeimogelijkheden, en daar kan de Westhoek alleen maar goed bij varen”, aldus Talpe en Lahaye-Battheu.