Bron: Het Laatste Nieuws – 15 oktober 2018

Hoewel de CD&V met tien zetels de grootste partij van Ieper blijft, komt Open Ieper als grote overwinnaar uit de gemeenteraadsverkiezingen. Open Ieper klopt af op 24,4 procent van de stemmen (9 zetels) en stijgt daarbij maar liefst 11,2 procent. Even vreesde de partij nog dat de CD&V in zee zou gaan met sp.a en Groen. Toen Emmily Talpe in de loop van de avond Philip Bolle van sp.a aan de lijn kreeg ging het plots heel vlug en werd CD&V buitenspel gezet.

“Het was een heel bewogen dag”, aldus een opgetogen Talpe. “We hebben een hele mooie score gehaald en ik had inderdaad gehoopt burgemeester te worden. We hopen dat we nu met sp.a en N-VA een beter, sterker en meer ondernemend Ieper op de kaart kunnen plaatsen. Ik denk dat we heel goed zullen kunnen samenwerken. We hebben de voorbije maanden, net als met andere partijen, met elkaar gesproken en ik weet dat we goed zullen kunnen samenwerken. De Ieperling heeft beslist.”

Emmily Talpe haalde in Ieper met 3.904 de meeste voorkeurstemmen in de stad. “Ik ben de Ieperling heel dankbaar en ben er zeker klaar voor.”

Ook voor Philip Bolle was het gisteren een memorabele dag. Zijn partij sp.a behaalde 16,2 procent van de stemmen en blijft op 5 zetels.

“Na zo’n tachtigjaar in de oppositie mogen we dan eigenlijk weer mee deze stad besturen”, aldus Bolle. “Het was een thriller van formaat. Ik ben blij dat we als partij goed hebben standgehouden. Daarnaast hebben we een mooie meerderheid kunnen maken. Er zijn misschien wel ideologische verschillen. Maar als de kiezer verandering wil, moet je wat pragmatisch kunnen zijn. Het moet klikken met de mensen. Het team dat er nu zal voor gaan, zal een sterk bestuur geven.”

Erfenis

Eva Ryde (N-VA) is geen burgemeester geworden, maar ze zegt toch tevreden te zijn.

“We hebben voor de verkiezingen altijd gezegd dat we in zee wilden met partijen die voor verandering willen gaan. Het was de juiste keuze om het kartel op te zeggen. We voelen dat in deze groep nu al nu hernieuwing gedacht wordt en dat stemt ons zeer positief.”

Burgemeester Jan Durnez (CD&V) geeft de nederlaag toe. “Ik dacht niet dat we op tien zetels zouden eindigen”, klinkt het. “De nieuwe meerderheid krijgt een mooie erfenis van ons. Wijzelf gaan ons organiseren om een constructie oppositie te voeren.”

Durnez zegt het jammer te vinden de laatste tijd weerstand te hebben gekregen van een vroegere vriend, namelijk Jef Verschoore. Durnez zal niet zetelen in de gemeenteraad. Hij laat zijn stoeltje aan zijn dochter, die ook werd verkozen. “Ik denk dat ze geknipt is om oppositie te voeren.”