Op de laatste gemeenteraad van 2018 én van de huidige meerderheid, stond het bestek voor de heraanleg van De Leet geagendeerd. Toekomstig burgemeester Emmily Talpe hekelde dat zo’n impactvolle beslissing over een belangrijk dossier als De Leet nog wordt doorgeduwd in een overgangsperiode, en niet wordt uitgesteld tot de nieuwe bestuursploeg aan zet is. Talpe deed daarop het voorstel om toch op zijn minst het bestek zo aan te passen dat het risico op een schadevergoeding bij wijzigingen aan het plan beperkt wordt. “Dat kan al mits een kleine juridische aanpassing. Er was geen enkele reden om hier nee op te zeggen, maar toch wou CD&V van geen wijken weten”, aldus Talpe.

 

Bij het begin van de bespreking hekelde Emmily Talpe dat het dossier van De Leet idealiter niet op de agenda had gestaan van deze laatste gemeenteraad. “Een beslissing over zo’n belangrijk en ingrijpend dossier, in het hart van onze binnenstad, is geen beslissing om te nemen in een periode van lopende zaken. Minister Homans heeft de steden en gemeenten zelfs nog uitdrukkelijk aanbevolen om tussen 14 oktober en 1 januari geen beslissingen te nemen die een grote impact hebben op het beleid van de nieuwe bestuursploeg. En toch is dat wat hier nu gebeurt.”

Voor de nieuwe meerderheid was het dus roeien met de riemen die ze had, en na grondig overleg met de ontwerpers en de stadsdiensten werd door Talpe een constructief voorstel gedaan. “De komende maanden zal de bestuursploeg zich over het plan en de gewenste veranderingen buigen. Belangrijk NU is dat we het risico beperken dat de aannemer bij latere wijzigingen aan het plan een schadevergoeding kan eisen. Dat kan door een kleine juridische aanpassing door te voeren aan het bestek”, verduidelijkte Emmily Talpe.  Talpe riep de partijen op zich welwillend op te stellen en die aanpassing goed te keuren.

Meerderheidspartij CD&V wou daar alleen in mee gaan in ruil voor een tegenprestatie namelijk de garantie dat er geen parkeerplaatsen zouden komen op de plaats waar in het huidig plan waterpartijen zijn voorzien. Emmily Talpe reageerde verontwaardigd: “Dit voorstel is onfatsoenlijk. Het is aan de nieuwe bestuursploeg om te beslissen over het plan. We laten ons niet in een keurslijf duwen, maar de rekening is wel voor de Ieperlingen.”