Gisteren zaten politie, een paar uitbaters van jongerencafé’s, burgemeester Emmily Talpe en de schepen van jeugd Dimitry Soenen samen om de overlast op de Vismarkt van de voorbije weken te bespreken. Het werd een begripvol en constructief gesprek waarbij een aantal concrete zaken zijn afgesproken.
 
1.      De politie zet vanaf vandaag (vrijdag 15 maart) een extra “overlastpatrouille” in op Iepers grondgebied op vrijdag -en zaterdagnacht (van 22u tot 06u). Die zal patrouilleren waar jongeren uitgaan: rond de Vismarkt en andere café’s,  en in de buurt van fuifzalen. Dat moet het gevoel van veiligheid verhogen. Daarnaast zal de politie er ook nauw op toezien dat de politiereglementen goed worden nageleefd. Glas op straat bijvoorbeeld  kan een gasboete tot 60 euro opleveren.
 
2.      De stad engageert zich om de staat van de bestaande camera’s te evalueren en eventueel te vervangen. De camera’s zijn op sommige plaatsen oud en aan vervanging toe. Betere en eventueel méér camera’s maken het voor de politie makkelijker om problemen te signaleren en dusdanig ook sneller in te grijpen. Het huidige cameraplan van stad Ieper zal doorgelicht worden.
 
3.      Stad Ieper wil samen met de Ieperse horecauitbaters werken aan een charter of engagementsverklaring. Via het charter beloven de caféuitbaters om zich als een goede huisvader te gedragen: ze zorgen voor hun klanten, draaien muziek volgens de afspraken en informeren hun klanten op de juiste manier over de regels rond drank- en druggebruik. De preventieambtenaar van de stad zal de horecauitbaters  helpen bij het opstellen van zo’n charter.
 
Schepen van jeugd Dimitry Soenen: “Jongeren moeten in Ieper kunnen uitgaan en van het leven genieten. Maar dat moet veilig. De extra overlastpatrouille van de politie is wat mij betreft een hart onder de riem: de politie is aanwezig en houdt de café’s en uitgaansbuurten goed in de gaten.”
 
Burgemeester Emmily Talpe vult aan: “Begin mei gaan we in de schoot van het politiecollege de inzet van de bijkomende patrouilles evalueren en kijken of die moet bijgestuurd of verlengd worden. Ik heb er ook het volste vertrouwen in dat we op korte termijn met de horeca-uitbaters een aantal engagementen op papier kunnen zetten om overlast in de toekomst in te perken. Het gaat om een gedeelde verantwoordelijkheid van de jongeren, de uitbaters, de lokale overheid en de politie.“