De vergaande maar noodzakelijke maatregelen in de strijd tegen het coronavirus, treffen ook in Ieper de lokale economie en het toerisme hard. Schepen van Economie en Toerisme Diego Desmadryl: “Het stadsbestuur monitort de impact van de crisis voortdurend. We willen het totaalplaatje in kaart brengen om dan de meest doeltreffende maatregelen te nemen. Het schepencollege bevestigde alvast een aantal lokale belastingen die betrekking hebben op de periode van de crisis niet te zullen heffen. Het zou ongehoord zijn mensen te laten betalen wanneer ze hun activiteiten niet meer mogen uitvoeren.”

De maatregelen in het kader van het coronavirus zijn een zware financiële klap voor heel wat sectoren. Ook de lokale economie en toerisme vangen rake klappen want heel wat winkels en diensten zijn volledig dicht of zien hun omzet merkelijk dalen. Schepen van Economie en Toerisme Diego Desmadryl: “De volksgezondheid is nu prioriteit, we willen onze inwoners en ondernemers informeren en bijstaan maar we zijn ons ten volle bewust van de aanzienlijke schade die onze handelaars en ondernemers, klein en groot, nu lijden. We monitoren de situatie dag op dag en brengen alle gevolgen in kaart.”

Taskforce

Het bestuur richt een taskforce op om initiatieven uit te werken om alle getroffen sectoren in onze samenleving te ondersteunen waarbij ook ruimer dan handel en toerisme zal worden gekeken. “Wanneer deze crisis eindigt is een grote onbekende. Het is afwachten wat de totale directe en indirecte impact zal zijn op onze samenleving. We volgen ook de steunmaatregelen op de voet die vanuit de hogere overheden worden toegekend. Beide zullen de basis vormen om te beoordelen waar we als lokale overheid aanvullend kunnen ondersteunen”, aldus burgemeester Emmily Talpe.

Het college van burgemeester en schepenen nam ondertussen wel al enkele principiële beslissingen. Zo zullen de terrassentaks, de logiestaks voor hotels, b&b’s en vakantiewoningen alsook het standgeld van markt- en foorkramers vrijgesteld worden tijdens de periode van strikte maatregelen. De stad zet ook het invorderen tijdelijk on hold van deze belastingen die voor 2019 verschuldigd zijn maar nog niet geïnd werden.

De principiële beslissingen van het schepencollege zullen ter goedkeuring worden voorgelegd op de gemeenteraad in mei.

Ook sprak de meerderheid het duidelijke engagement uit om na de crisis extra promotie te voeren om Ieper in al haar facetten in beeld te brengen. Het bestuur wil zo het sociale, culturele en toeristische leven snel terug op gang brengen.

Koop lokaal

De stad lanceert tot slot ook een oproep naar alle Ieperlingen. “De handelaars en horeca zijn bepalend voor de dynamiek in onze stad en deelgemeenten. Laten we hen nu niet in de steek laten, maar zowel nu als na de coronacrisis meer dan ooit lokaal kopen”, besluit schepen Desmadryl.