In Ieper wordt ingezet op een versnelde omschakeling van de straatverlichting naar dimbare LED-verlichting. Eind dit jaar zullen bijna 30% van de armaturen aangepast zijn. De grootste verbruikers worden zo veel mogelijk eerst aangepakt. Volgens de planning zullen alle lichtpunten tegen 2030 vernieuwd zijn en zal Ieper jaarlijks 281 ton CO2 besparen.

Eind 2019 sloot Ieper een overeenkomst met netbeheerder Fluvius om het volledige netwerk openbare straatverlichting in de stad en deelgemeenten aan een versneld tempo uit te rusten met dimbare LED-armaturen. Die zijn tot 50% energiezuiniger dan de bestaande verlichting. Concreet worden tegen 2030 alle 7773 Ieperse lichtpunten vernieuwd. Stad Ieper en Fluvius stelden voor die aanpak samen een lichtplan op. De aanpassingen zijn op dit moment al in volle uitvoering.

Er werd bewust gekozen om de oudste installaties die het meest energie verbruikten eerst te vernieuwen, zoals de verlichting op het industrieterrein. Op dit moment zijn in totaal al 895 lichtpunten aangepast, goed voor een besparing van ongeveer 30 ton CO2. Door de coronacrisis liep de levering van nieuwe armaturen vorig jaar wat vertraging op, maar dat haalt Fluvius in 2021 in. Volgens de huidige planning telt Ieper eind dit jaar 2161 vernieuwde armaturen.

Burgemeester Emmily Talpe: “De nieuwe armaturen zijn uitgerust met een sensor zodat we de lichten kunnen dimmen. Op die manier zorgen we voor een doordachte besparing van zowel energiekost als verbruik. Tegelijkertijd behouden we de zichtbaarheid voor de Ieperlingen, 24u op 24 en dit  7 dagen op 7. In 2019 beslisten we reeds om de straatverlichting ’s nachts overal terug te laten branden in de aanloop naar de totale omschakeling naar LED-verlichting.  Zeker in de wintermaanden zorgen donkere straten voor gevaarlijke toestanden voor voetgangers en fietsers en wakkeren ze een onveiligheidsgevoel aan.”  

In de huidige fase vernieuwt Fluvius de verlichting in het centrum van Ieper. Eens alle armaturen vervangen zijn door dimbare, energiezuinige LED-verlichting zal stad Ieper jaarlijks 281 ton CO2 besparen.