Talpe tevreden met oplossing voor fruitsector

Na herhaaldelijk aandringen van Vlaams parlementslid Emmily Talpe kunnen Waalse PWA’ers terug aan de slag in Vlaanderen. Dat is vooral voor de Limburgse fruitsector, die werkt met heel wat Waalse seizoenarbeiders, een verademing.

Sinds 1 januari 2018 is het Vlaamse PWA-systeem vervangen door Wijk-werken. Het nieuwe stelsel, dat langdurig werklozen wil activeren door hen tijdelijke en lokale werkervaring te laten opdoen, stond oorspronkelijk niet open voor Waalse arbeidskrachten. Dat zorgde echter voor ongerustheid in de Vlaamse landbouwsector. “In de landbouw, en al zeker in de fruitsector, werden al jaar en dag heel wat Waalse seizoenarbeiders via PWA ingeschakeld. Met de komst van het nieuwe Wijk-werken vreesden landbouwers, door onder meer de krapte op de arbeidsmarkt en door het delicate van het werk, niet voldoende geschikte Vlaamse krachten te vinden”, licht volksvertegenwoordiger Emmily Talpe toe.

In het Vlaams parlement drong Talpe bij minister van Werk Philippe Muyters meermaals aan te zoeken naar een oplossing voor de sector. Die oproep kreeg gehoor, want vandaag raakte bekend dat er een versoepeling zal worden doorgevoerd in het nieuwe Wijk-werken. Door een akkoord met Wallonië zullen Waalse PWA’ers nu opnieuw in Vlaanderen aan de slag kunnen, weliswaar alleen voor vacatures die niet ingevuld geraken door Vlamingen.

Emmily Talpe reageert tevreden dat er een oplossing uit de bus kwam voor de vele ongeruste fruittelers: “Met Open Vld staan wij resoluut achter de invoering van het nieuwe Wijk-werken, maar het was duidelijk dat het wegvallen van Waalse plukkers voor een aantal boeren op korte termijn een ramp zou zijn. Vandaar dat ik de minister ook heb gevraagd de sector hierin tegemoet te komen. Ik ben blij dat de minister niet blind is geweest voor de problematiek en dat een akkoord kon worden uitgewerkt.”