Slechts 6,7 procent van de 55-plussers schrijft zich in om via mail vacatures op maat te ontvangen.

Werkzoekenden ouder dan 55 jaar worden niet automatisch op de hoogte gebracht van geschikte vacatures. Alleen speciale VDAB-consulenten verwijzen hen door naar geschikte jobs. Dat komt door een akkoord van de sociale partners, dat oudere werkzoekenden een kwaliteitsvol aanbod moest garanderen.

Nu blijkt dat die groep er ook zelf niet voor kiest om vacatures op maat te ontvangen. Online kunnen ze hun criteria aangeven, zoals hun

opleiding of woonplaats. Zijn er vacatures die bij hun profiel passen, dan krijgen ze die in een e-mail toegestuurd.

Maar van de 5.762 oudere werkzoekenden die zich tussen oktober 2016 en april 2017 bij de VDAB aanmeldden, had acht maanden na inschrijving slechts 6,7 procent zich ingeschreven voor mails op maat.

De werkzoekenden kregen wel uitleg over het systeem bij hun aanmelding, maar dat is blijkbaar niet voldoende om meer mensen over de streep te trekken. Vlaams Parlementslid Emmily Talpe (Open VLD), die de cijfers opvroeg bij minister van Werk Philippe Muyters (N-VA), vermoedt dat de werkzoekenden de weg naar het digitale hulpmiddel niet vinden. ‘Het is een groep die graag wil werken, dus allicht weten ze gewoon niet dat het bestaat. We weten ook dat niet alle oudere werkzoekenden digitaal even sterk staan’, zegt ze.

Talpe vindt dat de VDAB en de vakbonden de mogelijkheid meer moeten benadrukken. En dat het akkoord tussen de sociale partners wordt aangepast, zodat ook ouderen automatisch op de hoogte gebracht worden van geschikte jobs.