Het aantal bezoekers van de Jobbar, het café dat VDAB in Antwerpen uitbaat, is in vier jaar tijd met 43% gedaald. Dat komt omdat de meeste jongeren die een job willen, niet meer lang moeten zoeken naar werk. Het café wordt dan overbodig.

VDAB opende in februari 2014 een Jobbar in de Copernicuslaan in Antwerpen. Jongeren die pas zijn afgestudeerd, of dat weldra zullen doen, zijn er elke dinsdagnamiddag welkom. VDAB organiseert er workshops, ontmoetingen met werkgevers of infosessies, en trakteert iedere bezoeker op gratis niet-alcoholische drank.

Dat de populariteit van de Jobbar flink daalt, blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Emmily Talpe (Open Vld) opvroeg bij Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA).

“In 2014 had de Jobbar duizend bezoekers. In 2017 waren dat er nog 572”, reageert Muyters. Dat is een daling van 43%. “Er zijn nu gemiddeld vijftien bezoekers per dag. We hadden gerekend op twintig bezoekers per dag.”

Daling jeugdwerkloosheid

“De daling van het aantal bezoekers ligt in lijn met de daling van de jeugdwerkloosheid in Antwerpen”, zegt Muyters. “In december 2013 was 19,4% van de Antwerpse jongeren werkloos. In januari 2018 was dat nog maar 17,8%.”

Emmily Talpe neemt geen vrede met die uitleg. “Het aantal bezoekers van de Jobbar daalt veel sneller dan de jeugdwerkloosheid”, zegt Talpe. “Het wordt tijd dat VDAB de efficiëntie van dit café bekijkt en het concept eventueel bijstelt.”

Bedrijven zijn tevreden

VDAB laat weten dat het volop bezig is met het herbekijken van het concept, maar benadrukt dat veel bedrijven tevreden zijn over het initiatief.

Een van die bedrijven is CMA CGM, dat gespecialiseerd is in het transport van containers over zee.

“Door de krapte op de arbeidsmarkt wordt het steeds moeilijker om geschikte kandidaten te vinden”, zegt Martine Helssen, verantwoordelijke voor de aanwervingen bij CMA CGM. “We moeten dus extra kanalen zoeken om nieuwe werknemers te vinden. De Jobbar is er zo één. In januari hebben we voor het eerst een namiddag in de bar gezeten. Daar is al zeker één aanwerving uit voortgevloeid.”

Ook uitzendbureau Randstad is tevreden over de Jobbar. “We zitten er één keer per maand”, zegt Janna Verboven. “Op dinsdag 24 april organiseren we in de Jobbar van 13u tot 15u een jobdag voor de logistieke sector, samen met het opleidingsinstituut Portilog. Gemiddeld zien we in de Jobbar elke keer vijf à tien werkzoekenden.” (cwil)