Iedereen van de grond in Ieper – het verslag
Door weer en wind hebben onze vijf sleutelfiguren deze week het beste van zichzelf gegeven om van Ieper een vijfsterrengemeente te maken. Vandaag kwamen duizenden mensen uit Ieper en omstreken afgezakt naar de Grote Markt om te weten te komen of dat ook zou lukken. Onder een oorverdovende stilte leidde Geena onze uitdager Tom Waes naar het grote podium. Het traditionele aftellen en het lossen van de ballonnen zorgde alvast voor een eerste kippenvelmoment.
Tijd om sterren uit te delen, en de eerste die aan de beurt was, was Magdalena. Tienduizend kleurrijke vogels moet zij over de Grote Markt laten vliegen, en of dat lukte! Een spectaculaire kleurenpracht van papier en pluimen veranderde de Markt even in een levensgrote volière. Meer dan genoeg voor een eerste ster en een dolgelukkige Magdalena.
Daarna was het de beurt aan Peter met zijn steltenlopers. Hij moest 500 mensen vinden die nog nooit eerder op stelten hadden gelopen, om een prachtige optocht te houden. Niet evident, maar met een beetje hulp van zijn gemeente lukte het hem toch. Meer zelfs: een gigantische stoet, opgedirkt in verschillende thema’s, overtrof de wildste verwachtingen. Van de ettelijke honderden steltlopers die er voorbijtrokken, keurde onze gerechtsdeurwaarder er uiteindelijk 547 goed. Met als logisch gevolg: een tweede ster voor Ieper!
Het was bang afwachten of Pieter zijn 100 skydivers wel gehaald zou hebben. Het regelen van luchtvervoer was niet zo makkelijk en ook het weer zat tegen. De constante regen van de laatste dagen zorgde er voor dat er onmogelijk gesprongen kon worden. Ondanks de heroïsche inspanningen van Pieter was er dus geen derde ster voor Ieper. Om onze supersympathieke sleutelfiguur een hart onder de riem te steken, werd hij echter vergast op een welverdiende kinderserenade.
Vervolgens gingen Geena, Steph en Tom op verplaatsing om het palendorp van Jurgi te bewonderen. Al sinds woensdagmiddag zaten daar onafgebroken twintig mensen op vijf meten hoge palen – vaak in de gietende regen. Maar om echt gerust te zijn, had het paalzitten eigenlijk om 13u woensdagmiddag moeten beginnen, en daar zat Jurgi over. Hij begon pas een tijdje later, maar op het moment dat de ster werd uitgereikt, zat hij net over de 72 uur. Goed voor een derde ster!
Om af te sluiten, hield heel Ieper de adem in voor het luchtspektakel van Katrien. Minstens tien mensen moesten de lucht in gaan, en dat had ze goed begrepen. Trampolines, poolstokspringers, vuurspuwers op een apenbrug en zelfs iemand die doodleuk over één van onze Fata-auto’s sprong, waren ons deel. Een glunderende Tom Waes reikte dan ook een vierde ster uit.
fm_fotoalbum_501_foto59_gr
Ieper mag zich vanaf nu met recht en rede een viersterrengemeente noemen. Het feest in de kattenstad duurde nog een hele tijd voort, en eigenlijk hopen we een beetje dat het nooit helemaal ophoudt.