De VDAB grijpt daarom preventief in op vlak van infrastructuur, zo meldt Vlaams Parlementslid Emmily Talpe (Open Vld) op basis van gegevens van minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). De VDAB vreest dat het aantal gevallen van agressie in zijn kantoren fors zal toenemen, nu de dienst ook bevoegd wordt om werklozen te controleren en te sanctioneren.

“Er is angst onder het VDAB-personeel”, zo zegt vakbondsverantwoordelijke Ilse Remy (ACV). “Er is nú al agressie: vaak verbaal, maar regelmatig ook bedreigingen naar de medewerker en zelfs zijn familie. In uitzonderlijke gevallen komen er klappen aan te pas.” Vorig jaar werden er 77 gevallen van agressie gemeld. Het jaar voordien waren dat er zelfs 118. Tussen 2010 en 2012 schommelde het aantal dan weer tussen 83 en 86.

Er is een reëel risico dat die aantallen zullen stijgen. Nu begeleidt de Vlaamse Dienst voor Beroepsopleiding en Arbeidsbemiddeling de werklozen immers alleen in hun zoektocht naar werk. Controleren of ze daar voldoende inspanning voor leveren en hen sanctioneren, zijn op dit moment taken voor de federale RVA. Door de zesde staatshervorming komen die bevoegdheden echter over naar de VDAB. Als datum voor die overdracht werd altijd 1 januari 2016 naar voren geschoven.

Bij de keel gegrepen

“Het fysieke contact met de werklozen zal vanaf dan volledig bij de VDAB zitten”, zegt Wouter Langeraert van de RVA. “Zo’n gesprek waarin iemand verneemt dat hij zijn uitkering voor een bepaalde periode dreigt te verliezen, is potentieel gevaarlijk.” In Brussel werd al een vrouwelijke ambtenaar bij de keel gegrepen, in Antwerpen vloog er een steen door de ruit. “In Brussel, Antwerpen en Charleroi hebben we zelfs al privébewaking moeten inschakelen.”

De VDAB grijpt daarom preventief in op vlak van infrastructuur, zo meldt Vlaams Parlementslid Emmily Talpe (Open Vld) op basis van gegevens van minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). “We hebben al een beleid tegen agressie, maar dat gaat niet zo ver. We bekijken wat er aan verdere stappen nodig is, op basis van de ervaring van de RVA”, zegt Shaireen Aftab van de VDAB. Zo ontvangt de RVA werklozen die men op het matje wil roepen in specifieke ‘verhoorlokalen’. Die zijn uitgerust met een discreet knopje onderaan op het computerscherm dat de medewerker kan indrukken om alarm te slaan bij het onthaal. Meteen haasten zich dan collega’s – die zich hiervoor hebben opgegeven – ter plekke, om de situatie te ontmijnen. De lokalen worden ook het liefst dicht bij een uitgang ingepland en beschikken over meer dan één deur.

Hoeveel gevallen van agressie de RVA kent, wil de organisatie niet kwijt. In 2012 spraken de bonden nog over 500 incidenten in 3 jaar. “Maar we hebben hard op een beleid tegen agressie gewerkt en dat heeft zijn vruchten afgeworpen”, zegt Langeraert.

Bron: De Morgen (7 oktober 2015)