De vakbonden sturen werkzoekende 50-plussers onvoldoende door naar 50+ clubs voor verdere trajectbegeleiding. Dat concludeert Vlaams parlementslid Emmily Talpe (Open Vld) op basis van cijfers die ze heeft opgevraagd bij Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). Uit die cijfers blijkt dat de VDAB drie keer zoveel doorstromers heeft naar 50+ clubs dan de vakbonden.

De nieuw ingeschreven werkzoekenden ouder dan 50 jaar worden na drie maanden werkloosheid opgeroepen om verplicht een collectieve 50+ infosessie te volgen. Zo’n sessie kan gevolgd worden bij de VDAB of bij de vakbonden. De sessie heeft tot doel de werkzoekenden te informeren over rechten en plichten en om te sensibiliseren voor verdere begeleiding.

“Die verdere begeleiding kan bijvoorbeeld bij de zogenaamde ’50+ clubs'”, zegt Talpe. Deze 50+ clubs worden begeleid door consulenten die naast informatieverstrekking investeren in motivatie, attitudeondersteuning en sollicitatietraining.

Uit de cijfers van 2014 en 2015 blijkt dat de vakbonden betrekkelijk minder doorstromers hebben naar de 50+ clubs dan de VDAB. Talpe: “De cijfers liegen niet: er stromen drie keer zoveel mensen door naar een 50+ club na het volgen van een infosessie bij de VDAB dan bij één van de vakbonden. Nochtans ontvangen de vakbonden hiervoor subsidies. Je zou dan toch mogen verwachten dat dat ze min of meer gelijke resultaten behalen?”

In 2014 stroomden 65,2 procent werklozen door naar een 50+ club via de VDAB. Voor de vakbonden was dit slechts 25,1 procent. In 2015 herhaalden de cijfers zich, met 62,4 procent doorstromers bij VDAB en 20,5 procent bij de vakbonden. Omdat de vakbonden een groter deel van de oudere werknemers bereiken is een betere doorstroming van bij de vakbonden volgens Talpe belangrijk.

De Open Vld-politica vraagt dat minister Muyters ingrijpt. “Als de sessies van de vakbonden hun doel voorbij schieten dan moeten wij ingrijpen. Ondersteuning in het verder uitwerken van hun sessies kan bijvoorbeeld een oplossing zijn, temeer omdat ze een veel groter deel van de oudere werkzoekenden bereiken dan de VDAB,” besluit Emmily Talpe.

BELGA – 8/03/2016