Vlaanderen wil het voedselverlies tegen 2025 met ruim 270.000 ton verminderen. Dat zei Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) vandaag in het Vlaams Parlement na vragen van Ludwig Vandenhove (Vooruit), Stijn De Roo (CD&V), Emmily Talpe (Open Vld) en Sofie Joosen (N-VA).

Crevits voorziet 20 miljoen euro uit het Vlaams relanceplan voor onderzoek en innovatie om biomassa beter om te zetten tot grondstoffen voor de industrie. Daarnaast zijn er in het Vlaamse actieplan tegen voedselverspilling verschillende andere concrete acties opgenomen. Zo komt er ondersteuning voor start-ups die werken rond voedselverlies. Thuiskringlopen zullen worden gestimuleerd en er komen specifieke programma’s op maat van de verschillende sectoren die bedrijven ertoe aanzetten om het verlies in te perken.

“Er gaat in het plan ook aandacht naar de armoedeproblematiek, via het actieprogramma ‘Sociaal circulair ondernemen opschalen’”, zei Crevits. “Dat gaat over de herverdeling van voedseloverschotten naar mensen in armoede en ook over sociale tewerkstelling bij het herverdelen en verwerken van voedseloverschotten in nieuwe producten.”

Ten slotte komt er ook een verbeterde monitoring van het voedselverlies. Ook dat moet een sensibiliserend effect sorteren.

Bron HLN https://www.hln.be/binnenland/vlaanderen-wil-voedselverlies-tegen-2025-met-270-000-ton-verminderen~aa886b8b/