In het Vlaams parlement trok volksvertegenwoordiger Emmily Talpe aan de alarmbel over de strenge inreisvoorwaarden voor de Britten. “België is op dit moment het enige land dat bovenop een test om naar hier te mogen reizen, ook nog een PCR-test vraagt bij aankomst en men in quarantaine moet in afwachting van het resultaat. Dat maakt de drempel voor veel Britten uiteraard heel hoog om naar hier te reizen, in het bijzonder voor groeps- en schoolreizen. Voor het derde jaar op rij worden ondernemers, vooral in de Westhoek en rond Brugge, geconfronteerd met gebrek aan boekingen en annulaties.”

Het is bijzonder ontmoedigend voor de sector dat in alle andere Europese landen maatregelen worden teruggeschroefd en de reisvoorwaarden minder streng zijn. Bovendien lijkt de piek van de vijfde golf ondertussen achter ons te liggen en zijn de vooruitzichten positief. Emmily Talpe, tevens burgemeester van Ieper, vroeg minister Demir dan ook om mee initiatief te nemen om de extra test en quarantaine bij aankomst in België te schrappen, en zo een gelijk speelveld met ons buurlanden te creëren.

“We weten dat Toerisme Vlaanderen veel doet om onze regio top of mind’ te houden in het Verenigd Koninkrijk. We voelen ook nog altijd dat ze daar staan te popelen om terug te keren. Ook onze ondernemers staan ook klaar om in actie te schieten zodra men weer in groten getale de oversteek maakt, zowel individuele reizigers als touroperators met school- en groepsreizen. Maar de tijd begint toch wel te dringen, zowel voor de ondernemers als voor de Britten, die nu die prikkel krijgen van onze buurlanden. We vrezen dat België zo in de schaduw komt te staan, en dat moeten we absoluut vermijden”, aldus Emmily Talpe.

Minister Demir erkende inderdaad de problematische situatie, en gaf mee dat zij ondertussen hierover al een gerichte vraag heeft gesteld aan de federale ministers van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid. Toerisme Vlaanderen houdt zich alvast klaar om, van zodra er versoepeld wordt, hierop in te spelen en breed te communiceren in het Verenigd Koninkrijk. Emmily Talpe dankte de minister voor haar initiatief en benadrukte nog dat het voor de sector belangrijk is dat er snel duidelijkheid komt. “Ik hoop dat er licht komt aan het einde van de tunnel voor onze ondernemers, hoe sneller hoe liever.”

Tot slot informeerde Talpe ook naar de nieuwsberichten over een mogelijke nieuwe ferryverbinding tussen Zeebrugge en het noorden van het Verenigd Koninkrijk. De minister bevestigde dat de onderhandelingen hierover lopende zijn. Het zou gaan om een combinatie van vervoer van vracht en personen. “De ferrylijn Zeebrugge-Hull, die in 2020 helaas werd afgeschaft, werd frequent gebruikt door groeps- en schoolreizigers uit het noorden van Engeland en Schotland om naar de Westhoek te reizen. Een nieuwe rechtstreekse verbinding tussen ons land en die regio zou dus zeker goed nieuws zijn. Op die manier zijn we ook niet afhankelijk van buurlanden die eventueel andere voorwaarden stellen”, besloot Emmily Talpe.

 

8 februari 2022