IEPER – De Belgium Ypres Westhoek Rally werd afgelopen weekend van start tot finish gedomineerd door ‘Fast’ Freddy Loix, die daarmee het record vestigde van vijf overwinningen. Het indrukwekkende deelnemersveld en het goede weer zorgden voor dertig procent meer opkomst bij het publiek.

‘Vorig jaar hadden we 30.000 betalende toeschouwers. Uit de ticketverkoop en de verkoop van programmabrochures kunnen we afleiden dat er dit jaar zeker dertig procent meer betalenden waren’, zegt persverantwoordelijke Stefaan Brackx.

‘Het was één van de allerbeste edities, die ook probleemloos verliep. De mensen hadden het over de sfeer van de vroegere dagen, het goede gevoel van weleer. Zowel de ‘moderne’ rally als de Historics boden kwaliteit en kwantiteit. Tot de allerlaatste klassementsproef zat de spanning er in. Er vielen dan ook heel wat wagens uit.’

‘Zoals verwacht werd de KP Heuvelland, meer dan 42kilometer lang, de sportieve scherprechter. Het werd een erg drukke rally, maar het publiek gedroeg zich heel gedisciplineerd.’

‘Bij de Historics moesten we de KP Heuvelland zaterdag annuleren, na een ongeval. Een derde van de wagens kon er niet meer door. Op organisatorisch gebied hadden we alleen af te rekenen met wat problemen met de internetverbindingen.’

Bij de Historics eindigde LDD-senator Jean-Marie Dedecker tweede als copiloot, Open VLD-minister Vincent Van Quickenborne was 22ste. Piloot-acteur Peter Bulckaen haalde de finish niet.

Korpschef Luc Deryckere van de politiezone Arro Ieper: ‘Wij controleerden vrijdag en zaterdag 6.841voertuigen op snelheid en er werden 574inbreuken vastgesteld. Dat is 8,4procent, eigenlijk niet zoveel tijdens een dergelijk weekend.’

‘Bij gerichte verkeerscontroles werden 150voertuigen gecontroleerd en 120ademtesten afgenomen. Slechts vijf daarvan waren positief. Van twee bestuurders werd het rijbewijs onmiddelijk ingetrokken.’

‘Er werden zestig andere verkeersinbreuken vastgesteld waarbij het voortuig niet in orde was.’

‘Maar het hele weekend verliep rustig. De grote massa was erg verspreid over het hele parcours.’

 Andres Hollebeke (nieuwsblad.be)