Op zondag 5 januari organiseerde stad Ieper naar jaarlijkse gewoonte haar nieuwjaarsreceptie. Heel wat Ieperlingen kwamen naar de Grote Markt om samen met het nieuwe bestuur te klinken op 2020. Lees hieronder de speech van burgemeeester Emmily Talpe:

 

Hallo Ieper!

Fantastisch! dat jullie hier met zo velen aanwezig zijn om mee te klinken op het nieuwe jaar!

En namens onze volledige ploeg, de schepenen staan hier allemaal bij mij op het podium, wil ik jullie allen oprecht het allerbeste wensen voor het nieuwe jaar!
Dat 2020 voor elk van jullie een gelukkig en gezond maar ook geestig jaar mag worden!
Geestig niet alleen in grote maar ook en vooral omwille van al die kleine dingen in het leven, bijzondere momenten zoals vandaag.
Hier allemaal samen op de grote markt, Ieperlingen tegoare, elkaar het beste wensen, nieuwjaarszoenen uitwisselen, schoner kan het niet zijn.

Vorig jaar op de nieuwjaarsreceptie mocht ik jullie voor het eerst toespreken als burgemeester van onze mooie stad.
Een onvergetelijk moment toen… maar ook nu één jaar later, voel ik me nog even vereerd en heb ik, eerlijk waar, evenveel kriebels in mijn buik om hier voor jullie te staan.

Voor ons als nieuwe bestuursploeg was 2019 alvast een buitengewoon jaar. Een jaar van inwerken én bijleren, ontelbare vergaderingen en bijzondere ontmoetingen.
Een jaar van hard werken, maar ook met voldoening, voldoening over de vele zaken, groot en klein, die we in ons eerste jaar al konden realiseren.

Terrasjes het hele jaar rond,
meer fiets- en wandelcomfort in verschillende straten, een bijgestuurd plan voor de heraanleg van De Leet,
we haalden de start van Gent-Wevelgem naar onze stad
en we dompelden Ieper onder in een vernieuwde kerstsfeer.

We maakten ook de resolute keuze om alle straatverlichting versneld om te schakelen naar duurzame LED… EN we staken het licht terug aan zodat iedereen in onze stad én deelgemeenten terug 24 op 24u ziet waar hij stapt en zich veilig voelt.
Maar beste Ieperlingen, we kijken ook verder vooruit, naar de toekomst. Er zijn een pak uitdagingen die op ons afkomen, maar wij staan alvast klaar om ze aan te pakken.

De komende vijf jaar investeren we zo’n 60 miljoen euro. Het vertrekpunt was ons bestuursakkoord maar we hebben ook jullie mening gevraagd in de allereerste grote én succesvolle bewonersbevraging in onze stad.

EN Jullie boodschap aan ons was: wij willen een veilige, comfortabele en propere stad.
Wel, ik kan jullie verzekeren dat we daar de komende jaren werk van zullen maken en flink investeren in het onderhoud van groen, in deftige fiets- en voetpaden, in betere en veiligere wegen.

Onze stad staat ook aan de vooravond van enkele bijzonder grote werken: de restauratie van de lakenhallen, de werken op en rond de leet, we pakken de doortochten van Boezinge en later deze legislatuur ook Vlamertinge aan… én we bouwen een spiksplinternieuw zwembad:

DAT ALLES ZAL OOK VAN JULLIE een inspanning vragen want werken van die omvang dat betekent onvermijdelijk enig ongemak, omleidingen, visuele hinder … maar hou steeds in gedachten, beste Ieperlingen, dat dit alles tot doel heeft om onze prachtige stad nóg meer te doen stralen.

 

Ons goede voornemen voor 2020 is alvast om met evenveel shwung en teamspirit verder te gaan.
Met goesting en een pak enthousiasme willen we van Ieper een fantastische plek maken om te wonen, te werken, te ondernemen en te ontspannen.

Onze stad én al haar deelgemeenten laten bruisen, dat er “poer” in zit, zoals we dat zo mooi zeggen int West-Vlaams.

Maar we willen ook een warme stad zijn, een stad waar elke Ieperling zich goed voelt en zijn plaats vindt mét of zonder hulp van anderen.

Ikzelf als jullie burgemeester maar ook dit top-team, deze geëngageerde schepenen achter mij, WIJ ZIJN ER voor jullie allemaal!
Maar …we rekenen ook op jullie, op jullie suggesties, jullie bemerkingen, jullie ideeën en dromen.

Want alleen SAMEN kunnen we zorgen voor een stad waar iedereen, elke Ieperling, preus op is en waar iedereen zich thuis voelt.

 

Dankuwel!