Goed nieuws voor ouders van een kindje dat geboren wordt in het Jan Ypermanziekenhuis. Vanaf 3 maart hoeven zij niet langer naar het Administratief Centrum Auris voor de geboorteaangifte, maar kan dat rechtstreeks in het ziekenhuis. 

Kersverse ouders hebben 15 dagen de tijd om de geboorte van hun baby te laten registreren bij de burgerlijke stand van de geboorteplaats. Tot op vandaag dienden ouders daarvoor langs te gaan bij de dienst Leven in het Administratief Centrum Auris. Binnenkort zal dat niet meer nodig zijn, en kan de aangifte eenvoudigweg in het ziekenhuis zelf gebeuren.

“Concreet zal vanaf 3 maart elke dinsdag- en vrijdagvoormiddag van 10u tot 12u een medewerker van stad Ieper aangiftes registeren aan balie 4 in het Jan Ypermanziekenhuis. Ouders die een geboorteaangifte willen doen, dienen wel nog steeds op voorhand een afspraak te maken. Dat kan telefonisch of via de website. Men zal bij het maken van de afspraak dus kunnen kiezen om de aangifte te doen in Auris of in het ziekenhuis,” licht schepen van Bevolking en Burgerlijke Stand Ives Goudeseune toe.

Dienstverlening dichter bij de burger

Burgemeester Emmily Talpe, bevoegd voor dienstverlening en ook ondervoorzitter Raad van Bestuur Jan Ypermanziekenhuis, is opgetogen over de samenwerking van de stad met het ziekenhuis: “Het is een mooi voorbeeld van hoe we dienstverlening efficiënter maken en dichter bij de burger brengen. Voor veel kersverse ouders zal het een stuk gemakkelijker zijn om de aangifte rechtstreeks in het ziekenhuis te doen. Ze hoeven de verplaatsing naar AC Auris niet te maken en hebben zo nog wat meer tijd om te genieten van dat nieuwe baby’tje.”

Patiëntvriendelijke werking

Ook in het Jan Ypermanziekenhuis, waar vorig jaar 1103 kindjes werden geboren, zijn ze tevreden met de nieuwe dienstverlening. Algemeen directeur Frederik Chanterie: “Het initiatief sluit naadloos aan bij de patiëntvriendelijke werking die we aanbieden. We zullen ouders van pasgeboren kindjes een brochure bezorgen waarmee we hen informeren over de nieuwe mogelijkheid. Daarnaast zullen we ook de nodige infrastructuur en ruimte voorzien zodat de stadsmedewerkers hier optimaal hun werk kunnen doen.”

Praktisch

Ouders die beiden in het bezit zijn van een geldige identiteitskaart kunnen de geboorte van hun kindje aangeven in het Jan Yperman Ziekenhuis na het maken van een afspraak.

Wanneer:  dinsdag- en vrijdagvoormiddag, telkens van 10 tot 12 uur

Waar: inkomhal, balie 4

Hoe: een afspraak maken kan via https://afspraak.ieper.be. Vul ‘geboorteaangifte Jan Yperman Ziekenhuis’ in, ga naar stap 2 en kies datum en uur. Ga naar stap 3 en vul vervolgens je contactgegevens in. Ga naar stap 4 en bevestig jouw afspraak.