De toeristische sector is hard getroffen door de coronacrisis. In het Vlaams parlement uitte volksvertegenwoordiger en burgemeester van Ieper Emmily Talpe haar bezorgdheid over de vele ondernemers in de branche. Zeker voor West-Vlaanderen, de provincie met de meeste toeristische overnachtingen, zijn de verliezen groot. Emmily Talpe: “Het is cruciaal om nu in overleg te kijken hoe we hen optimaal kunnen ondersteunen. Zo zetten we voor deze zomer volop in op de promotie van vakantie in eigen land.”

Talpe kaartte tevens de specifieke situatie van de Westhoek aan. Het toerisme kent er nu een dubbele opdoffer, want ook de Brexit hangt als een zwaard van Damocles boven de regio. De onderhandelingen voor het samenwerkingsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie lopen moeizaam, en de deadline eind dit jaar nadert met rasse schreden. “Een op drie herdenkingstoeristen in Ieper zijn Brits. Naast de overheid hebben ook heel wat private ondernemers, vooral logiesverstrekkers, de afgelopen jaren grote bedragen geïnvesteerd in de uitbouw van het toerisme in de Westhoek. Al die mensen wachten nu bang af. Ik blijf de ontwikkelingen nauwgezet opvolgen”, aldus Emmily Talpe.